ביקורת הספרים של טלי | ילדה א'

ביקורת הספרים של טלי | ילדה א'

אפשר להניח שגם לך יוצא, מדי פעם, לקרוא על סיפורים שכאלה – סיפורים מזעזעים על בתי זוועות, שמרימים את ראשם בכל פעם במקום אחר בעולם. אבל הפעם זה ספר, לא עוד ידיעה חדשותית או כותרת רדודה. הפעם הוא מונח בכפי ולוקח אותי לצלילה אל מעמקי בית שכזה, ובתוכו ילדה – ילדה א'. הסיפור מסופר מנקודת מבטה ומתאר משפחה שהכול בה נורמלי, אבל לכאורה בלבד. אט-אט נחשפת מחלת הנפש של אביה במלוא מערומיה ומתוארת תחילת ההתדרדרות של המשפחה כולה.
אביה הוא איש הוא דתי. דתי מדי, אם יש דבר כזה. אדם בעל אמונה פנטית בכתבי הקודש עד יציאה מדעתו. קיצוניותו מובילה למסקנה שכתבי הקודש יקרים לו מבני משפחתו והיא נובעת מהמציאות העגומה שמרימה ראש בין דפי הספר, כשהוא מנסה לקחת את ילדיו ואת אשתו אל מרתפי קיצוניותו.
במהרה משפחתו מפסיקה לתפקד. לאורך שנים רבות הם חיים ללא כסף, ללא אוכל, ללא בגדים. אהבה כבר לא שורה בבית. אבל היא כן אם שואלים אותו – הוא תופס את אהבתו למשפחה בעצם פעולת קריאת כתבי הקודש בשולחן האוכל והקפדה קיצונית על סט של כללים.
מן הסתם העניינים הולכים ומתדרדרים ככל שהעלילה מתקדמת, והתנהגותו מגיעה למחוזות ההתעללות הפיזית. האיש לא רק פנאט קיצוני, היא מתוסכל קיצוני. ניסיונותיו להקים כנסיה מלאה בקהל מאמינים נוחלת כשלון, וכאדם שלא מגשים את עצמו הוא מחמיץ ומדרדר את כל הסובבים אותו יחד איתו. זה סיפור שעוסק בילדותם המרה של ילדיו, במערכות היחסים העכורות במשפחה ובסופו של יום זה סיפור הישרדות של משפחה אל מול המטורף שמנסה לנהל אותה, בתנאים קשים גם מבחינה חומרית ובעיקר מכל בחינה רוחנית.

אהבתי בספר

כשהדמות הראשית, הלא היא ילדה א', מצליחה לברוח מלפיתתו של אביה בעת נעוריה ולהזעיק עזרה לכל שאר בני המשפחה, נפרס סיפור מרתק. כדי להיאבק בשדים שלה היא מספרת לכולם את סיפורה הקשה באופן מאוד קר וטכני. מה שמושך בספר הוא לא רק קירוב זכוכית המגדלת לסיפור הטראגי, אלא גם עצם העובדה שהוא מסופר מתוך המשפחה. פעמים רבות הסיפורים האלה עוברים אלינו בעל פה, בראיונות טלוויזיוניים או בכותרות העיתונים. לא יצא לי לקרוא סיפורים שכאלה בפרוטרוט ומתוך לב המאפליה, והתוצאה היא לא פחות ממרתקת.
ילדה א' הצליחה להרשים אותי. מצד אחד היא תמימה וילדותית ומצד שני גם עכשווית ובוגרת, וזאת מתוך הפן ההישרדותי שמחייב אותה לחיות פה ועכשיו. הרשימה אותי המלחמה האינסופית בנפשה כדי לשרוד את הזוועות והצלקות שאביה הותיר בה, ולהשאיר כמה שיותר מזה מאחור. מרשימים היו מאבקיה להישאר נוכחת במציאות חייה החדשים.
אמנם היה לי קשה לקרוא את התיאורים הקשים של ההתעללות בבית, אבל זו לא טענה כלפי הספר, אלא כלפי אביה המטורף, שכן הספר נועד לספר סיפור שכזה, והוא עושה את זה באופן מושלם.

רגע שיא בקריאה

הגילוי לגבי אחד מאחיה שמערער את ילדה א' וגורם לה שוב לאסוף את עצמה ולחשב את חייה ואת עתידה מחדש הוא גילוי מעורר מחשבה. הוא מביא להבנה, ומשם לשינוי, ולמעשה משקף את כל מה שקורה לנו בחיים כשאנחנו נתקלים באמת מטלטלת. האסימון לפעמים נופל לאט ולפעמים מתרסק בשאון רב, אבל בסופו של יום מביא להערכות חיים מחודשת.

מהסיפור שלך — לספר שלך

יש לך ספר בראש?

שאלות קצרות יעזרו לך לעשות סדר ולגלות מאיפה מתחילים

5 שאלות קצרות · בקצב שלך · בלי התחייבות

שורה תחתונה

הספר מרתק מכל בחינה ובמיוחד מבחינה אנתרופולוגית. הסופרת אביגייל דין מניחה זכוכית מגדלת על סיפור שבדרך כלל לא עובר את הכותרות בעיתון, ופוערת אמת כואבת על הקיצוניות הדתית ועל השלכותיה על משפחות שהיו יכולות לשגשג לולא חייהן היו מולכים אל האבדון בשל קיצוניות דתית מטורפת.

5 כוכבים מתוך 5 אפשריים

תגובות בפייסבוק

הרשמה לניוזלטר כתיבה שיווקית

המחקרים האחרונים בתחום הכתיבה | שכנוע באמצעות מילים | מדריכים יעילים לכתיבה שיווקית בשיטת עשה זאת בעצמך | שילוב של הומור וידע | פעם בחודש אצלך במייל

הרשמה לניוזלטר ספרים

על אודות עבודתם של סופרי צללים | מחסומי כתיבה והדרך להתגבר עליהם | מדריכים יעילים לכתיבת ספרים בעצמך (DIY) | פוסטים, מאמרים וחדשות על יצירת ספרי ביוגרפיה ומקצוע | ביקורת הספרים של טלי

רוצה לכתוב ספר אבל אין לך זמן או יכולת לעשות זאת לבד?

שיתוף:

הספר היחיד בשפה העברית שילמד אותך את עקרונות הבסיס והיישומים של חיבור מילים לשם שכנוע (עם חיבור לאינטרנט)

שם, טלפון ומייל - כל מה שחסר כדי ש'כותב טוב' יכתוב טוב למענך

טל מאור, 'כותב טוב'

הנה רואים אותי והנה קוראים אותי ומי שרוצים אותי יוצרים איתי קשר. מי אני? קופירייטר, כותב שיווקי, עורך תוכן, סופר צללים, החבר של טלי ואבא של אורי ויואב – לשירות כתיבתך, בכל עט.

פוסטים אחרונים מתוך 'בלוג טוב'